Vardagsrum

Till dig som vill hitta tips i vardagen...

Vardagsrum

(bild lånade från google sökning, badrum)

(bild lånade från google sökning, badrum)

Vardagsrummet, det generellt sociala rummet i hemmet. Detta rum kan se väldigt olika ut i olika hem. Vissa kan ha det som ett extra sovrum, vissa som en utställningsplats som bara används vid speciella tillfällen.

 

Här nedan finner du olika exempel på hjälpmedel men även mer allmänna tips gällande vardagsrum.

 

Allmänna tips:

Sladdar - Se till att samla alla sladdar så ingen snubblar på dom. Om en sladd måste gå förbi dörren och den inte går att dra över dörren, dra den och fäst den vid tröskeln. Det finns jättebra sladdsamlare av olika färger och former som man kan använda.

 

Ta bort mattor - Att föredra är att ta bort alla mattor där du brukar gå. Sämsta mattan är trasmattor samt de med fransar eftersom man lättare fastnar i dem. Se till att de mattor du behåller inte glider iväg genom att lägga antihalk under.

 

Organisera i skåpen - Placera allt du använder regelbundet i en höjd där du inte behöver böja dig för lågt eller kliva upp på något för att nå. Det går alltid att be någon om hjälp att ta ner den där skjortan, blusen eller påslakanet.

 

Undvik att kliva upp på pallar, stolar och stegar - Om du ändå tänker göra det, gör det när någon är med. Ett fall kan ske även om man är väl förberedd.

 

Hjälpmedelstips:

- Om du skall skaffa en ny fotölj och du har nedsatt balans eller styrka i benen tänk på att köpa en högre med vanliga ben som står stadigt. I och med att det är vanliga ben går den troligtvis att höja om det skulle behövas längre fram. Tänk även på att en fotölj som lutar mycket bakåt kanske är skön men kan vara väldigt svår att komma upp ur.

 

- Universalfjärrkontroll, då slipper du att leta efter kontrollerna.

 

- Bärbar telefon, flyttar du på dig är den bara att ta med sig pluss att du undviker att trassla in dig i en eventuell sladd.

 

- Har du en rollator som du även använder för att få med dig saker mellan rummen, be om att få en bricka hos din sjukgymnast. Detta kan underlätta när du förflyttar saker t.ex. fika från köket till vardagsrummet.

 

Dessa och fler tips finner du på bl.a. dessa hemsidor:

Varsam

Gula rehab

 

Ta kontakt med din arbetsterapeut på orten för fler individuella tips och för mer kännedom om vilka hjälpmedel din arbetsterapeut kan förskriva och vad du behöver köpa själv.

Maila mig gärna vid frågor eller funderingar på; anna@hjalpmedelstips.se

Copyright © All Rights Reserved