Badrum

Till dig som vill hitta tips i vardagen...

Badrum

(bild lånade från google sökning, badrum)

(bild lånade från google sökning, badrum)

Badrum är en plats som vi alla besöker minst 1 gång per dag, oftast fler. Här går vi på toaletten, duschar, badar och sköter våra morgonbestyr. Har man besvär som nedsatt motorik, nedsatt känsel, nedsatt rörlighet, nedsatt balans, nedsatt styrka m.fl. kan vissa moment försvåras.

 

Här nedan finner du olika exempel på hjälpmedel men även mer allmänna tips som kan vara till hjälp.

 

Allmänna tips:

Ta bort mattor - Att föredra är att ta bort alla mattor där du brukar gå, speciellt om du har nedsatt balans eller hasar med fötterna när du går. Sämsta mattan är trasmattor samt övriga mattor med fransar eftersom man lättare fastnar i dem. Se till att de mattor du behåller inte glider iväg genom att lägga antihalk under.

 

Använd antihalk när du duschar - Väljer du en antihalkmatta tänk på att bör sättas på plats på torrt underlag annars kan den glida och ha motsatt effekt. Något inte alla tänker på är att det finns antihalkremsor som tejpas fast på underlaget. Om man väljer en matta tänk på att mattor med sugproppar under kan glida om det kommer in fukt, är du osäker välj en antihalkmatta för duch/bad utan sugproppar.

 

Vid försämrad balans använd duschpall - gärna i komplement med antihalk. Duschpall finns i många olika varianter beroende på behovet, det finns de med armstöd och ryggstöd. En duschpall kan en arbetsterapeut förskriva, ta kontakt med din arbetsterapeut och beskriv ditt balans- och/eller osäkerhetsproblem. Arbetsterapeuten kommer förskriva den duschapallen som passar ditt behov bäst samt ställa in den efter dig. Du kan köpa dig en egen på bl.a. Varsam.se, detta kan bli aktuellt om du t.ex. har behov av mer än en som i sommarstugan.

 

Vid på/avklädning sitt ner - Sitter du ner när du tar på dig kläder, framförallt på/avklädning på nedre delen av kroppen kan du undvika onödiga fall. Speciellt i badrum där halt golv är en bidragande faktor i sig.

 

Toalettförhöjning - Har du svårt att resa dig från toaletten, du vill gärna ta tag i handfatet eller liknande för att komma upp till stående. Handfat är inte gjorda för den belastningen, med tiden kan handfatet lossa. Beskriv istället behovet för din arbetsterapeut så kommer du få en toalettförhöjning förskriven, beroende hur problemet och miljön ser ut får du den som passar bäst. Vanligen finns det i stort sett två olika modeller som du kan få förskrivet; fristående eller fast toalettförhöjning. Båda finns med armstöd. Vill du ha en extra t.ex. till sommarstugan går det att köpa på bl.a. varsam.se.

 

Hjälpmedelstips:

- Ibland kan det i duschen vara svårt att nå alla delar på kroppen, det finns hjälpmedel som kan underlätta för dig som te.x. ryggtvättare eller kroppstvättaren som du ser till vänster.

 

 

 

 

 

- Efter duschen vill man oftast smörja in sig men nästan oavsett ålder är ryggen svår att komma åt, för vissa även benen. Denna smörjare kan då vara till stor hjälp, tillsammas med vanliga bomullspads kommer denna hjälpa dig uppnå större självständighet.

 

 

 

 

 

 

- Sköter du om dina fötter men har svårt att nå när du skall fila dom. Det finns lösningar för det med såsom denna fotfil som även finns med öglor istället för trähandtag.

 

 

 

 

 

 

- Ibland kan det vara svårare än man tror att borsta tänderna. Svårt att få ur tandkrämen. Svårt att pricka tandborsten. Svårt att greppa tandborsten. Det finns olika hjälpmedel som kan hjälpa till här, bl.a. denna som gör tandbosten med greppvänlig.

 

 

 

 

 

Dessa och fler tips finner du på bl.a. dessa hemsidor:

Varsam

Gula rehab

 

Ta kontakt med din arbetsterapeut på orten för fler individuella tips och för mer kännedom om vilka hjälpmedel din arbetsterapeut kan förskriva och vad du behöver köpa själv.

Maila mig gärna vid frågor eller funderingar på; anna@hjalpmedelstips.se

Copyright © All Rights Reserved