Tidigare månadstips

Till dig som vill hitta tips i vardagen...

Tidigare Hjälpmedelstips

 

Juni 2014; Mighty Mug

Detta är en riktigt cool mugg, har testat den i butik och den är med sin teknik genialisk! Här nedan har ni leverantörens beskrivning:

 

Mighty Mug är resemuggen som inte välter. Tack vare en genialisk sugproppskonstruktion suger den fast på underlaget och kan inte vältas. Däremot går det mycket enkelt att lyfta muggen rakt upp, det känns nästan lite magiskt.

 

Fäster på alla typer av släta och hårda underlag.

Rymmer 0,47 liter

Dubbelväggig konstruktion som håller din dryck varm eller kall längre

Tätslutande lock

Passar bra i bilhållare

Kan diskas i diskmaskin

 

Videoklipp för hur den fungerar, klicka här.

 

För inköp, kolla in: bagarenochkocken.se

Bilden är tagen från hemsidan: bagarenochkocken.se

 

2014; Ogräsborttagare

Alla som har en trädgård vet att det ingår tyvärr ogräs, nu kan du ta bort ogräset utan att behöva böja dig.

 

Så här beskrivs produkten på Enklare livs sida:

Ta bort ogräset utan att behöva böja dig

 

  • River upp ogräset
  • Enkel öppna & stäng funktion
  • 1 meter lång

 

Tänk så härligt att kunna ta bort ogräs utan att behöva böja sig. Nu är det möjligt - med denna ogräsborttagaren. Du sätter den bara över ogräset, vrir runt på handtaget en eller två gånger beroende på hur djupt ogräset sitter. Så är det bara att lyfta och ogräset dras upp. När du trycker över på handtaget släpps ogtäset i komposten eller i soporna. Nu blir det enkelt och ta bort ogräs.

 

För inköp, kolla in: enklareliv.se

Bilderna är tagna från hemsidan: enklareliv.se

 

April 2014; Ägguleplockaren

April kommer med påsken under armen och vad passar då inte bättre med ett hjälpmedel som har med ägg att göra. Med denna ägguleplockare fördelar man lätt äggulan från vitan, det enda du behöver tänka på är att hålla äggulan hel när du knäcker ägget i skålen.

 

Så här beskrivs produkten på Etacs sida:

Att separera ägg, att dela vitan och gulan på ett enkelt sätt utan att gulan spricker och "förstör" vitan är inte alltid det lättaste. Vem vill ha en råbiff med krossad gula eller marängsmet med äggula i? Det här är en smart liten ägguleplockare som gör saken lekande lätt utan kladd. Håll bara plockaren över det knäckta ägget och kläm ihop bäljen, gulan sugs upp och kan flyttas utan kladd.

 

För inköp, kolla in: smartasaker.se

Bilden är tagen från hemsidan: smartasaker.se

 

Mars 2014; Sakfinnaren Doro MemoryPlus 335

Sakfinnaren Doro MemoryPlus 335 hjälper dig att hitta dina saker med hjälp av en fjärrkontroll. En smart pryl som hjälper dig hålla koll på både nycklar och plånbok.

 

Så här beskrivs produkten på Etacs sida:

Med Sakfinnare MemoryPlus 335 behöver du inte längre slösa bort tid med att leta efter nycklar, plånbok eller andra viktiga saker i ditt hem. Fäst den trådlösa sensorn på objektet och tryck sedan på fjärrkontrollen så börjar sensorn att pipa. En smart funktion är att även fjärrkontrollen piper, om du skulle glömma att sätta tillbaka denna i sin hållare. 4 trådlösa sensorer ingår • Upprepande pipljud • Pipande påminnelse även för fjärrkontrollen • Kan används tillsammans med fyra olika objekt • Fjärrkontroll med lista över objekt • Räckvidd upp till 30m inomhus • Varningssignal för lågt batteri • 2xAA standard batterier (fjärrkontrollen) • 2xCR2032 och 1xCR2423 batteri (trådlös sensor)

 

För inköp, kolla in: iris.se och etacbutiken.se

Bilden är tagna från hemsidan: etacbutiken.se

 

Februari 2014; Skolett

Fick själv ett tips om denna produkt via gruppen Hjalpmedelstips.se på Facebook. Jag sökte då mer information om produkten för att skapa mig en egen uppfattning. Denna produkt kan ge en stor fördel och skapa en ökad självständighet för de personer som har svårt att böja sig och går med 1-2 kryckkäppar. Jag har inte testat produkten själv tyvärr, än iaf, men utifrån min erfarenhet kan jag se stora fördelar och vill rekomendera denna produkt.

 

Beskrivningen på denna produkt lyder:

- Alltid ett skohorn till hands

- Lyfter skor och annat från golvet

- Kan även användas för upphängning

 

Att ta av och på skor är inte alltid det lättaste. Är man dessutom käpp- eller kryckanvändare kan det vara extra knepigt. Men det finns hjälp att få, med Skolett finns alltid ett skohorn nära till hands och Du slipper böja Dig ner vid besök hos bekanta eller på annat ställe där ”barfotatvång” råder. Med Skolett kan du även enkelt plocka upp skor från golvet – för att ställa iordning, putsa eller rengöra dem. Ovandelen på skolett är utsvängd för att man på ett enkelt sätt skall kunna lyfta upp även andra saker, till exempel en påse eller handväska från marken. Skolett kan med fördel även användas till att hänga kryckan/käppen upp & ned på hatthyllan eller något annat ställe. Skolett kan självklart användas tillsammans med broddar. Här här ett videoklipp om produkten på YouTube.

 

För inköp, kolla in: smartasaker.se och etacbutiken.se samt på Coop Forum Backaplan i Göteborg.

Bilden är tagen från hemsidan: smartasaker.se

 

Januari 2014; Stäng av helt med "Stäng av!"

Många litar inte på standby-läget på TV:n utan vill gärna stänga av elen helt innan man går och lägger sig. När jag letade lite så hittade jag denna finurliga pryl. När den har ställts in kan man med TV-kontrollen bryta elen helt istället för att sätta TV:n i standby-läget.

 

Jag träffar på många, främst äldre som pga olika anledningar har svårt att böja sig eller riskerar fall, inte litar på standby-läget utan vill bryta strömen helt innan de lägger sig. Strömbrytaren på grenuttaget ligger ofta på golvet bakom eller snett bakom TV:n och kan vara svår att komma åt på ett säkert sätt. Denna pryl kan i dessa fall förhindra fall för många.

 

Beskrivningen på denna produkt lyder:

- Stänger av helt med fjärrkontrollen

- Sparar el

- Ökar säkerheten

 

Koppla din tv till Stäng av! och du kan med din tv:s vanliga fjärrkontroll stänga av tv:n helt inte bara till ett ofta strömförbrukande standbyläge som ofta förutom att dra ström också kan vara en stor brandfara. Sätt Stäng av! standby killer i väggutaget, koppla tv:n eller någon annan utrustning till Stäng av! och tryck på fjärrkontrollen. Svårare än så är det inte!

 

För inköp, kolla in: smartasaker.se

Bilderna är tagna från hemsidan: smartasaker.se, archive.cambridgeaudio.com

 

December 2013; Candle Handle (Ljushanteraren)

I December tänds många ljus, både riktiga och electriska. Värmeljus kan ibland vara lite krångliga att få på plats utan att bränna sig och spilla, detta hjälpmedel kan hjälpa dig. Den hjälper dig med tre saker; Lyfter värmeljus på plats, Släcker värmeljus och har en Integrert stearinljusvässare.

 

Den första utmaningen är ofta att lyfta ditt ljus på plats. Med Candle Handle placerar du säkert det tända ljuset där du vill ha det utan risk att välta det eller bränna dig.

 

Candle Handle hjälper dig även att släcka ditt ljus utan en massa stänk av stearin. Du placerar helt enkelt din Candle Handle ovan ljuset, trycker på knappen och ljuset släcks när syret är borta.

 

Till slut har vi integrerat en vässare för längre stearinljus. På detta sätt kan du alltid få perfekt passform på dina ljus vilket minimerar risken för att det skal välta.

 

För inköp, kolla in: enklareliv.se, smartasaker.se

Bilderna är tagna från hemsidan: enklareliv.se

 

November 2013; Ryggtvättare

Hur många av er har inte upplevt svårigheter med att komma åt den där delen av ryggen mitt bak. Med en ryggtvättare kan ni göra just detta. Jag har ännu inte sett den i vanlig handel men den finns att beställa på nätet.

 

För inköp, kolla in: medistore.se, etacbutiken.se, varsam.se

Bilderna är tagna från hemsidan: medistore.se, etacbutiken.se, varsam.se

 

Oktober 2013; Talande armbandsur

Synnedsättning eller blindhet kan drabba alla. En talande klocka på armen kan vara ett hjälpmedel som gör att du fortfarande kan hålla tiderna. Det finns nu även ett nytt talande armbandsur med punktskrift (se nedan, mittersta bilden). Armbandsuret SVEA Taktil kan ange tid både analogt eller digitalt. Väljs med en enkel inställning.

 

Att förlora hela eller delar av synen är en stor förlust men det finns många hjälpmedel som kan underlätta för den drabbade så han/hon kan fortsätta med att leva sitt liv.

 

Vid kraftig synnedsättning kontakta en ögonläkare alternativt optiker som kan göra en bedömning av din syn. För att få kontakt och bli inskriven hos syncentralen krävs oftast ett intyg av ögonläkaren/optikern, se på syncentralens hemsida vilka kriterier som gäller hos just dig. På syncentralen arbetar människor med specialistkunskaper om just syn och dom kan hjälpa till att tex synanpassa ditt hem med bättre belysning samt uppmärkning, förskriva synhjälpmedel som förstoringsglas i olika former samt ge ännu fler tips på bla hjälpmedel som skulle kunna passa just dig.

 

Bilden är tagna från hemsidan: www.ebutiken.iris.se

 

September 2013; Doros telefoner

Doros telefoner är främst riktade till seniorer men är en bra telefon för alla. Med stora knappar, tydlig display och enkel meny är det en bra telefon även för nybörjare. De flesta modeller har en larmfunktion, när man trycker på knappen ringer telefonen upp valda personer efter en inprogramerad telefonlista tills någon svarar.

 

Doro har även utvecklat en avdelning de kallar för Doro Care där man kan köpa tjänster så som mobilt trygghetslarm. Dock oklart om man kan köpa som privatperson eller om man måste vara en förening eller organisation. Ta kontakt med Doro för mer information.

 

Bilden är tagna från hemsidan: www.doro.se

 

Augusti 2013; Flower Power Blomstersnittare och Diskborste med dosering

Denna blomstersnittare minskar risken för att skära sig, något för alla er blomsterälskare. Flower Power blomsnittare snittar perfekt och tar bara nån sekund. Slipp inte bara skärsår på händerna, använd den för att behålla blommorna fina längre.

 

Den doseingsbara borsten är en greppvänlig borste som fylls med diskmedel eller rengöringsmedel om du vill hitta fler användningsområden. Tryck till upptill så kommer en droppe medel i borsten. För diskning eller rengöring av handfat, diskbänk eller vad som nu blivit smutsigt. Den runda formen borde underlätta för många med sämre greppförmåga.

 

Bilderna är tagna från hemsidan: plusvardag.se

 

Till mina trogna besökare vill jag be om ursäkt att hemsidan inte har uppdaterats på ett tag, men jag har inte glömt bort den. Det har varit andra saker som tagit mer tid än planerat. Som plåster på såren kommer denna månaden ett dubbeltips.

 

Februari 2013; Silikonformar vid bakning

Februari erbjuder semeldagen, alla hjärtans dag så vad passar inte bättre än att ta upp lite tips runt bakning.

Har valt att lägga tyngdpunken på silikonformar. Silikonform vid bakning tål värme, släpper bakverken lätt och är lätt att rengöra. På markanden finns flera olika former i olika färger som gör bakningen rolig och lätt. Siilikonformen i sig är inte så varm efter man tagit ut sitt mästerverk till bakverk, vilket gör det lättare att hantera snabbare. Tänk dock på att själva kakan fortfarande är varm.

 

Förutom silikonformar så finns redskap som är mer ergonomiskt utformade, finns även brödkavel för de som saknar funktion i ena hand/armen (se här på Hi.se). Glöm inte heller den underbara uppfiningen hushållsassistenten.

Finns det t.ex. minnesproblematik men personen vill inte sluta att baka, så skall personen i fråga få fortsätta. Men som anhörig kan man underlätta lite. Säkerhetsmässig kan timer på spis/ugn, kaffebryggare (om ni köper ny finns de med inbyggd timer) och annat underlätta. Man kan också göra enklare recept, se exempel från Hi.se.

Silikonformar finns att köpa i vanlig handel i flera olika affärer men även på nätet.

 

Bilden är tagen från hemsidan: Bagaren och Kocken

 

Januari 2013; Nattbelysning

Ett nytt år har inlets och snart kommer vi plocka bort all mysig julbelysning. Månadens tips är därför Nattbelysning.

Nattbelysning kan vara fastmonterad t.ex. i trappen men kan också som nedan sättas direkt i kontakten. Nattbelysning kan förhindra fall nattetid.

 

Du kan bl.a. finna lampor här:

Clas Ohlsons

Conrad

 

December 2012; Broddar

Kylan har kommit och med den snö och halka så vad passar inte bättre än att tipsa er om broddar så ni slipper att halka.

I handeln finns en mängd med olika typer av broddar. Du finner dem på allt ifrån vanliga större affärer till apoteket. Självklart finns det även på nätet. Eftersom vi bor på olika delar av Sverige har jag valt att länka till några artiklar där de har testat olika varianter.

 

Veteranens testning: www.veteranen.se

Smartsons testning: smartson.se

Marathons testning: www.marathon.se

 

Glöm inte att broddar är till för alla åldrar och alla typer av människor, unga som gamla, löpare som vardagspromenerare!

 

November 2012; Visualight och annan bra belysning

Mörkret har nu kommit för att stanna. För att undvika olyckor och andra tragedier måste vi alla ta vårat ansvar för att synas oavsett ålder. Reflexer är mycket bra men komplementera gärna även med belysning. Idag finns det mycket bra alternativ för att synas och det behöver inte kosta så mycket. Visualight är ett alternativ men det finns fler sätt att synas, oavsett är det viktigaste att vi har något så vi syns.

 

Visualight LED-lampa är gjord i vattentåligt silikon , vilket gör lampan lätt att fästa och ta av och du bär den enkelt med dig i väskan eller fickan. Man kan sätta den på rollatorn, cykeln, ryggsäcken, barnvagnen mm. Kolla gärna in Visualights hemsida där finns även tips på inköpsställen.

 

Andra alternativ på enkel LED-belysning att ha i höst/vintermörkret kan du hitta i olika hjälpmedelsbutiker samt på bl.a. clas ohlsons.

 

OBS! Glöm inte de gamla hedeliga reflexerna som en grund i din utrustning, oavsett belysning.

 

Oktober 2012, Förstoringsglas

Många har behov av förstoringsglas speciellt när man blir äldre. När man blir äldre förändras ögonen vilket är helt normalt. Det kan bl.a. ta längre tid för ögats lins att ställa om sig, detta bidrar till att det kan bli jobbigare att gå från skugga till solsken eller liknande. Eftersom synen förändras kan behovet av förstoringsglas även uppkomma.

 

Om synen kraftigt försämras ta kontakt med ögonläkare. Har du en bestående synnedsättning kan du genom din ögonläkare få en remiss till syncentralen. Syncentralen kan hjälpa till att hitta passande synhjälpmedel samt ge andra tips för just din synnedsättning. Beroende på var skadan sitter påverkas synen och synfältet på olika sätt.

 

Ett tips denna månaden om du söker efter förstoringsglas är att kolla in etacbutikens hemsida (klicka på ordet). De har Kampanjpris på just förstoringsglas denna månad p.g.a. deras 10 års jubileum. Kolla annars på t.ex. varsam.se.

 

September 2012, Antihalk

Vi börjar närma oss vintern men det var inte i det syftet som valet föll på Antihalk. Antihalk går att köpa i både färdiga former som på rulle redo att själv klippas till. Har du svårt att få fäste när du skall resa på dig kan man lägga en bit antihalk under fötterna. Lägger du antihalk under mattorna som vanligvis kan glida lite kan detta hindra dig eller någon annan att från att falla. Skall du baka och bunken far och flyger runt, lägg antihalk under och den rör sig inte lika lätt. Skall du öppna en burk men kraften i fingrarna lyser med sin frånvaro, lägg antihalk under och över och tryck ner samtidigt som du vrider.

 

Det finns flera användningsområden i din vardag för antihalk. Vid frågor eller funderingar hör av dig.

 

Tips på inköpsställen:

Varsam.se

Maila mig gärna vid frågor eller funderingar på; anna@hjalpmedelstips.se

Copyright © All Rights Reserved